Novinky

Bottle
zpět

KAFE, O JAKÉM SE VÁM ANI NEZDÁ – „Jiné“ kávy značky Dallmayr

Tentokrát si budeme povídat o různorodých osvěžujících kávových specialitách. Ale ještě předtím pár slov o tom, kdy pít kávu. Ono je to ale jedno. Dáváme si ji tehdy, když na ni máme chuť. 

Nejčastěji si ji dáváme po jídle. Něco jako rituál, buď přímo jako dezert nebo k dezertu. Měla by to být slavnostní tečka, třeba za dobrým obědem. A jsme-li s přáteli a máme-li si ještě co říci, je to i elegantní způsob, jak oddálit placení a konec setkání.

U nás je méně obvyklé dávat si kávu jako aperitiv. Ale jsou země, kde je běžné dávat si před jídlem espreso nebo ristretto a skleničku vody. Mnozí z těch, kdo to dělají, Vám řeknou, že je to něco jako zkouška podniku. Když vám neudělají dobrou kávu, jak mohou udělat dobré další chody?

Jak se nakopnout?

Káva osvěžuje, ale intenzita osvěžení se dá ještě posílit kapkou alkoholu. Bývá zvykem, že podle druhu alkoholu se taková káva jmenuje. Alžírská s vaječným koňakem, pařížská s kakaovým likérem, ruská s vodkou nebo švýcarská s třešňovicí. U posledních dvou zmíněných podáváme alkohol zvlášť a je na konzumentovi, zda je bude upíjet samostatně nebo si je naleje do kávy sám.

Existuje i alkoholová česká káva. Kafe s rumem neboli šutrem je legendou našeho pohostinství. Zrodilo se v době, kdy některé podniky odmítaly podávat samotný alkohol. Pije se dodnes, ale nemělo by se zapomínat, že do podobných nápojů patří jen malý panák. Jinak by to byl spíš rum s kafem.

Nejvyšší formou alkoholického „nakopáváku“ je irská káva čili káva s whisky. Dá se udělat celkem jednoduše. Stačí nám k tomu filtrovaná káva Dallmayr Monaco, panáček whisky, nejlépe Jamesona, a tekutá smetana.

Dobrý barista by měl ale zvládnout i složitější italskou variantu irské kávy. Jako základ potřebujeme jeden šot espressa, třtinový cukr a malého panáčka whisky. Whisky s cukrem dáme do džezvy a lehce přes páru zavaříme, aby se směs rozvoněla. Přelejeme ji do sklenice a pak zalejeme presíčkem. Mezi tím vyšleháme smetanu a pomalu, třeba přes polévkovou lžíci přidáme do kávy. Zjistíte, že vůně zahřátého alkoholu je neodolatelná. A aby byl zážitek ještě dokonalejší, doporučujeme jako kávový základ stoprocentní arabiku.

Nakopnout kávou se ale dá i bez alkoholu. V poslední době se objevilo několik zvláštních kávových specialit. Třeba multivitamínový džus a jeden šot kávy. Na různých dlouhotrvajících akcích se uplatní zase kávový redbull. To je studený nápoj. Je k němu potřeba samozřejmě redbull, káva, led, popřípadě ještě džus a snítka máty. Experimentům se meze nekladou.

Studené nemusí být jen frappé

Nejjednodušší frappé se dá udělat v obyčejné sklenici se šroubovacím víčkem – dáme do ní instantní kávu, led, cukr a chcete-li. také mléko nebo smetanu. Pak už stačí jen pořádně protřepat. Tento nápoj se ve světě hojně ujal po Olympijských hrách v Athénách. Ale dá se připravit i z opravdové kávy – a mnohým určitě připadne lahodnější než s instantem.

Espresso freddo je založeno na kontrastu spojení horkého a studeného. Můžeme ho udělat tak, že dvojité espresso smícháme se čtyřmi kostkami ledu, přidáme trochu cukru a vyšleháme v mixéru. Jeho variantou je cappuccino freddo, kde doplníme vzniklou studenou kávu čtyřmi až pěti centimetry mléčné pěny.

V poslední době se stala módou káva louhovaná za studena. Spočívá v tom, že kávu louhujeme osm až dvacet čtyři hodin ve studené vodě. Obvykle připadne na jeden díl kávy deset dílů vody, ale můžete si udělat i silnější. V letních měsících dáváme takovou kávu ještě do lednice nebo přidáme pár kostek ledu. Výsledku se říká cold brew a kdo ho okusil, snadno zapomene i na ta nejlepší frapíčka.

Ještě kvalitnější ledová káva se připravuje tzv. krápníkovou metodou. Káva se nechává systematicky několik hodin zakapávat studenou vodou. Vzniká tím ještě silnější a chutnější extrakt.

Káva louhovaná za studena pro vás může být velkým kulinářským překvapením. Ale nezapomeňte, že tady nezáleží jen na kvalitní kávě, ale také na dobré pitné vodě.

Dobrou chuť s kávou Dallmayr! 

Dallmayr_logo_plus_10_procent_cmyk

Sledujte nás na Facebooku